ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η 2α Δεκεμβρίου ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1949, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας.

Η δουλεία υπήρξε αρχαίος και διαπολιτισμικός θεσμός που νομιμοποιούσε τη μετατροπή του ανθρώπου σε ιδιοκτησία. Παρατηρήθηκε σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου από τους προϊστορικούς χρόνους. Πήγαζε από την ανάγκη εξεύρεσης εργατικού και αγροτικού δυναμικού, αλλά παράλληλα εξυπηρετούσε και άλλες ανάγκες. Καθώς οι οικονομίες στηρίζονταν όλο και περισσότερο στην φτηνή παροχή εργατικού δυναμικού και η ανάπτυξή τους εξαρτιόταν από την εργασία των δούλων, όλο και συχνότερα ξεκινούσαν πόλεμοι σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με αποκλειστικό στόχο την υποδούλωση ενός ανίσχυρου λαού ή φυλής.

Η δουλεία απαγορεύτηκε σταδιακά για οικονομικούς και ηθικούς λόγους στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Κινήσεις για την κατάργησή της σημειώθηκαν κατά το 18ο αιώνα ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα η Βρετανία, η Γαλλία και τα περισσότερα από τα νέα ανεξάρτητα έθνη της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής κατάργησαν τη δουλεία. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσε στη νεότερη ιστορία τη δουλεία, αμέσως μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα, το φαινόμενο της δουλείας δεν έχει εξαλειφθεί. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι σήμερα ζουν περίπου 27.000.000 άνθρωποι σε διάφορες χώρες ως δούλοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η πλειοψηφία βρίσκεται σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Στον αιώνα μας η δουλεία εμφανίζεται με διάφορες μορφές:

  • Το εμπόριο λευκής σαρκός (trafficking).  Αποτελεί μια μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου μέσω του οποίου τα θύματα στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων και είναι «κτήματα» αυτών που τα εμπορεύονται. Συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική δουλεία που περιλαμβάνει διάφορες πρακτικές, όπως την υποχρεωτική εκπόρνευση, την πώληση για γάμο κ.α..
  • Η παιδική εργασία. Ανήλικα παιδιά εξαναγκάζονται να δουλεύουν. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν πηγαίνουν σχολείο και ζουν σε συνθήκες ακατάλληλες για την ηλικία    τους.
  • Η καταναγκαστική εργασία. Εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εξαναγκάζονται με κάποιο τρόπο να εργαστούν για όφελος τρίτου, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ακόμη και όταν έχει εξασθενήσει η υγεία τους.
  • Η διακίνηση λαθρομεταναστών. Αποδίδει τεράστια κέρδη και οι διακινητές έχουν μικρό κίνδυνο να ανακαλυφθούν και να τιμωρηθούν. Για τους μετανάστες είναι μια πολύ επικίνδυνη δραστηριότητα, καθώς εκτίθενται σε κινδύνους που απειλούν την ζωή τους ή τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα.

Λόγω του παράνομου χαρακτήρα της, η δουλεία στη σύγχρονη εποχή είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Περνά σχεδόν απαρατήρητη ή ακόμα και όταν την αναγνωρίζει ο καθένας από εμάς απλά την προσπερνά.     Ελπίζουμε τα φαινόμενα αυτά κάποια στιγμή να εξαλειφθούν και να είναι σε θέση όλοι να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο αγαθό, την ελευθερία.

Ζώγια Καζία

Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Φαρμακείου

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .