ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Στις 18 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συντάχθηκε η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργατών και των οικογενειών τους.» Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία των μεταναστών ανά τον κόσμο.

Η μετανάστευση αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο με οικουμενικό χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια όμως, παρατηρείται μια έντονη αύξηση που έχει τις ρίζες της στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους και στην ελλιπή λειτουργία ενός κοινωνικού κράτους δικαίου. Σήμερα, περισσότεροι από διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε άλλη χώρα από αυτή που γεννήθηκαν, ενώ σύμφωνα με έρευνες ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται συνεχώς.

Ποια είναι, όμως, η σημασία της λέξης μετανάστης; Ο μετανάστης είναι ένας σύγχρονος «Οδυσσέας», γεμάτος όνειρα και ελπίδες που μέσα από ένα δύσκολο ταξίδι αναζητά τη δική του Ιθάκη και καλείται να ξαναχτίσει τη ζωή του από την αρχή. Συχνά όμως, συναντά την καχυποψία, το φόβο και καθίσταται θύμα διακρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού και εκμετάλλευσης.

Σκοπός μας, μέσα από την λειτουργία των Δομών του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου είναι να ακούσουμε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων και να τους προσφέρουμε όχι μόνο υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αλλά και να τους βοηθήσουμε να κοινωνικοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν ενεργά στους κόλπους της τοπικής και συλλογικής κοινότητας.

Με αφορμή λοιπόν, αυτήν την ημέρα ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν  δικαίωμα στην ελευθερία, στην ισότητα και εν τέλει στην ίδια τη ζωή, απλά και μόνο λόγω της ανθρώπινης ιδιότητάς τους.

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Το Στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Σοφία Τσικρικά 

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .