21 Μαρτίου 2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

21 Μαρτίου  2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

«Αλήθεια -των αδυνάτων αδύνατο

ποτές δεν εκατάφερα να καταλάβω /

αυτά τα όντα που δεν βλέπουνε

το τερατώδες κοινό γνώρισμα τ’ ανθρώπου /

το εφήμερο της παράλογης ζωής του

κι ανακαλύπτουνε διαφορές

γιομάτοι μίσος διαφορές

σε χρώμα δέρματος /φυλή / θρησκεία

(Στην Κοιλάδα με τους Ροδώνες, 1978 Νίκος Εγγονόπουλος)

Η 21η Μαρτίου επιλέχθηκε ως παγκόσμια ημέρα, μεταξύ άλλων (ποίησης, ύπνου, δασοπονίας, κουκλοθέατρου, συνδρόμου Down), για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων , η οποία καθιερώθηκε το 1966 από το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα.

Εν έτει 2014, η έννοια του ρατσισμού συνεχίζει να περιπλανιέται ανάμεσα μας όλο και πιο έντονα και υφίσταται ως διαδικασία αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και πολλές φορές βίας σε όσους είναι διαφορετικοί από εμάς.

Κοιτάζοντας, λοιπόν τους σπουδαίους αυτούς στίχους του Νίκου Εγγονόπουλου δεν μένει παρά να αναρωτηθούμε πόσο ίδιοι είμαστε παρόλες τις διαφορές μας και πόσα κοινά πράγματα μας συνδέουν (χαρά, θλίψη, φόβος, πόνος, αγάπη, θάνατος….).

Άλλωστε, εάν δεν υπήρχαν οι διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, εθνικότητες, θρησκευτικές και πολιτικές ιδεολογίες που χρωματίζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό, φανταστείτε πόσο γκρίζος θα ήταν.

Με αφορμή λοιπόν, αυτήν την ημέρα ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι είμαστε τόσο διαφορετικοί και ταυτόχρονα τόσο ίδιοι, αλλά κυρίως ίσοι.

Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Τσικρικά Σοφία

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .