Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, τα στελέχη του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου θα ήθελαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς εκείνους που βιώνουν ανάλογες δυσκολίες και προβλήματα και να υπενθυμίσουν σε όλους τους υπόλοιπους μια αλήθεια, που αν και την αναγνωρίζουμε την ξεχνάμε διαρκώς.

Το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε είναι η υγεία μας, σωματική και ψυχική και οφείλουμε να δίνουμε στην πρόληψη την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη βαρύτητα την οποία δίνουμε στην περίθαλψη. Ψυχικό νόσημα δεν σημαίνει προσωπική αποτυχία ή ηθική πτώση του ατόμου, και σε καμία  περίπτωση δεν αποτελεί απόδειξη χαμηλής διάνοιας. Άλλωστε, η καλή ψυχική υγεία δεν είναι κάτι αμετάβλητο.

Η σημασία της ψυχικής υγείας για τον άνθρωπο είναι περιττό να  τονιστεί. Δυστυχώς, ως εργαζόμενοι ενός Δικτύου Δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, διαπιστώνουμε καθημερινά την αρνητική επίδραση των συνθηκών, οικονομικών και όχι μόνο, στην ψυχική υγεία ωφελούμενων και μη. Ως στελέχη, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε μέσα από πρακτικές και υπηρεσίες που παρέχει το δίκτυο, αποσκοπώντας στην έυρεση μιας διεξόδου για τους ανθρώπους αυτούς.

Πέρα από τον εργασιακό μας ρόλο όμως, οφείλουμε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και να αφιερώνουμε ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας στη στήριξη των παθόντων και των ευπαθών ομάδων γενικότερα. Η αλληλεγγύη και η εθελοντική εργασία θα πρέπει να γίνουν συνήθειες όλων και να υιοθετηθούν ως αξίες και ιδανικά, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών.

Γι αυτό λοιπόν ας φροντίσουμε για την ψυχική υγεία μας, όπως φροντίζουμε για την υγεία των δοντιών, της καρδιάς ή των νεφρών μας. Κι ας ευχηθούμε  καλή δύναμη και -κυρίως- καλή ψυχική υγεία!

Το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξη, μέσω των Κοινωνικών Λειτουργών που στελεχώνουν τις δομές, οι οποίες εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013»