ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μάτια υγρά {…}
Χέρια σφιγμένα {…}
Χείλη σφραγισμένα {…}
Η σελίδα δε λέει να γυρίσει{…}
Οι αισθήσεις βουλιάζουνε{…}
Το παραμύθι ψάχνει τέλος{…}
Πολλές σκέψεις δημιουργούνται στον καθένα μας, διαβάζοντας τους στίχους που προηγούνται. Δεν γνωρίζουμε ποιος τους έγραψε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι γράφτηκαν για να αποτυπώσουν τις εμπειρίες γυναικών από την κακομεταχείριση που υπέστησαν από το σύντροφο, αδελφό, πατέρα, «έμπορο λευκής σαρκός»…
Οι γυναίκες αυτές, σήμερα 25 Νοεμβρίου 2013-Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, καλούνται να ανασύρουν στη μνήμη τους τα βιώματα αυτά, που μπορεί να μην άφησαν σημάδια στο σώμα τους αλλά σίγουρα βαραίνουν την ψυχή τους. Παράλληλα, όμως, έχουν την ανάγκη να υψώσουν τη φωνή τους, ώστε να την ακούσουν γυναίκες που αυτή τη στιγμή ακόμη τις κακοποιούν άνδρες του περιβάλλοντος τους. Εμείς από την πλευρά μας και θέλοντας να δώσουμε ένταση στη φωνή τους, επιθυμούμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα.
Αναζητώντας καταγραφές σχετικές με τη βία προς τις γυναίκες, διαπιστώνουμε ότι όλες συμπεριλαμβάνουν τη λέξη «σπάω».
Τι είναι όμως αυτό που πρέπει να «σπάσει» μια γυναίκα στην οποία ασκείται βία σωματική ή/και ψυχολογική; Τι μπορεί να κάνει κάποια που μέσω απειλών και εξυβρίσεων, υποτιμάται και εξευτελίζεται; Πώς πρέπει να αντιδράσει αυτή η οποία ακούει συγνώμη μετά από έναν ξυλοδαρμό που ξέρει πολύ καλά ότι θα επαναλειφθεί;
Η απάντηση είναι μία: πρέπει να σταματήσει να ζει σε μια επανάληψη. Να πάψει να περιστρέφεται σε αυτόν τον κύκλο βίας και τελικά να «σπάσει τη σιωπή της». Η κάθε γυναίκα που έχει αποκαλεστεί ή συνεχίζει να αποκαλείται θύμα, έχει δικαιώματα τα οποία οφείλει να διεκδικήσει. Αρκεί μόνο να μιλήσει για την ιστορία της χωρίς φόβο και δισταγμό. Η λέξη «ντρέπομαι» και κυρίως τα λόγια «σκέφτομαι το καλό των παιδιών μου» δεν είναι τίποτα άλλο παρά δικαιολογίες. Υπάρχει νομικό καθεστώς το οποίο τις προφυλάσσει, και κυρίως κατοχυρώνει το δικαίωμα τους στην αξιοπρέπεια. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί έγκλημα και οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις προστατεύουν όλες τις γυναίκες από αυτό.
Εκ μέρους του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου προτρέπουμε τις γυναίκες που έχουν να αναφέρουν τέτοιες τραυματικές εμπειρίες να ζητήσουν βοήθεια. Για εμάς θα είναι σημαντικό, εάν έστω και μία γυναίκα που διαβάσει το μήνυμά μας αποφασίσει να φύγει από το βίαιο περιβάλλον που μέχρι τώρα κρύβεται.
«Έχετε τη δύναμη να βγείτε από το φαύλο κύκλο που σας περιορίζει»
Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια καλώντας στο 210-5771136 (ώστε να σας παραπέμψουμε στην κατάλληλη υπηρεσία) ή να καλέσετε στη Γραμμή Κοινωνικής Βοήθειας 197.
Για το
Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστεριού
Παγώνη Ελένη
Κοινωνική Λειτουργός Τράπεζας Χρόνου
Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .