ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ

Το 1992 η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα ΑΜΕΑ.

Η ημέρα αυτή, λοιπόν, μας δίνει την αφορμή να θυμηθούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας αλλά και τη δύναμη της θέλησης και της αποφασιστικότητας τους να επιτύχουν τους στόχους τους και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Τα ΑΜΕΑ σήμερα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής σε πολλούς τομείς, όπως είναι η εργασία και η εκπαίδευση, ύστερα από πολλά χρόνια αποκλεισμού. Αυτή η «πολυτέλεια» άργησε να πραγματοποιηθεί, καθώς για πολλά χρόνια οι ανάγκες τους δεν συμπεριλαμβάνονταν στις Νομοθεσίες και στις πρακτικές του ελληνικού κράτους.

Παρόλα αυτά, όμως, η στάση της κοινωνίας και του κράτους εξακολουθεί πολλές φορές να είναι στάση αδιαφορίας ή και ρατσιστική με αποτέλεσμα να παραμένουν πολλά προβλήματα άλυτα. Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τα παραπάνω είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ΑΜΕΑ ως προς την προσπέλασή τους σε διάφορους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς κάτι που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή και την ψυχολογία τους γιατί περιορίζει την ελευθερία μετακίνησής τους και, κατά συνέπεια, τα απομονώνει από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ως Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το θέμα της αναπηρίας δεν αφορά μόνο τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Τα άτομα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ούτε με οίκτο, ούτε με απόρριψη. Αντιθέτως, πρέπει να τα θαυμάζουμε, να τα στηρίζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει: ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, η κοινωνική συνείδηση να αλλάξει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και τα μέσα για την προστασία των δικαιωμάτων τους, την κάλυψη των αναγκών τους και την αξιοποίηση των ικανοτήτων τους.

Για το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης

Ζωγραφία Καζία

Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Φαρμακείου

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr