ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Η φλόγα της Διεθνούς Αμνηστίας άναψε τον Ιούλιο του 1961, στο Λονδίνο. Αν και περιστοιχίζεται από ένα αγκαθωτό σύρμα, η λάμψη της διαχέεται σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας το Σύνθημά της:
«Προτιμότερο το φως ενός κεριού παρά η κατάρα του σκότους»
Δύο εκατομμύρια περίπου άνθρωποι, από 150 χώρες, δρουν στους κόλπους της με μοναδικό σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους αγώνες όλων αυτών που πάλεψαν για το αυτονόητο, για το ότι δηλαδή «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης» (1Ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ). Ορθώνουν τη φωνή τους απέναντι σε αυτούς που παραβιάζουν, ή έστω επιχειρούν να διαβάλουν, τη σωματική και διανοητική ακεραιότητα των συνανθρώπων τους. Καταδικάζουν οποιαδήποτε μορφή διάκρισης (φυλετική, θρησκευτική κ.α). Εναντιώνονται σε όσους εμποδίζουν να ακουστούν σκέψεις και λόγια ανθρώπων με ελεύθερο και ζωντανό πνεύμα.
Οι πρεσβευτές της Διεθνούς Αμνηστίας καταδικάζουν οποιαδήποτε απόπειρα επιδιώκει να στερήσει το δικαίωμα κάποιου να τραφεί, να είναι υγιής και να έχει ένα σπίτι. Πιστεύουν ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε άνθρωποι γεμάτοι με εμπειρίες που αποκομίζουμε από το σχολείο, την εργασία μας, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Πολύ απλά… θέλουν όλοι να είναι ελεύθεροι να ζουν!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνούς Αμνηστίας συνειδητοποιούμε, όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν φαγητό, φάρμακα, στέγη, μια δουλειά και ευκαιρίες για μάθηση. Τι μπορεί όμως, να κάνει ο καθένας από εμάς, σαν ξεχωριστή οντότητα, για να το αποτρέψει αυτό; Καταρχήν, πρέπει να σεβαστεί τον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι μόνο θα κατανοήσει τι σημαίνει να μη σέβονται κάποιοι το δικό τους εαυτό και κατά συνέπεια τους άλλους. Επίσης, καθένας μας οφείλει να αναγνωρίσει πως είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του ίδιου, αλλά και των γύρω του. Τις βασικές αυτές αρχές, οι οποίες θα διασφαλίσουν δικαιώματα σε όλους τους ανθρώπους, μικρά παιδιά προσπαθούν να τις βιώσουν και τις εντάξουν μέσα τους συμμετέχοντας στις δράσεις του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, στα πλαίσια του Προγράμματος «Σεβασμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Με αυτή τη δραστηριότητά της, η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει πως αν και γεννιόμαστε με τα δικαιώματά μας είναι απαραίτητο να παλεύουμε για αυτά έως και τις μέρες μας.
Όλοι εμείς, στο Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου, καταθέτουμε καθημερινά τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας με το δικό μας τρόπο. Ενδυναμώνουμε τους συνανθρώπους μας, μέσω των υπηρεσιών των Δομών μας, ώστε να μη σταματήσουν να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν, ακόμη και μέσα σε αυτή τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα των καιρών μας.
Το Στέλεχος της Τράπεζας Χρόνου Περιστερίου
Παγώνη Ελένη
Κοινωνική Λειτουργός
Οι δομές του Γραφείου Διαμεσολάβησης, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και της Τράπεζας Χρόνου λειτουργούν στο πλαίσιο του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .