ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

Η 24η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης. Την ίδια μέρα, το 1882, ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακάλυψε το μικρόβιο που προκαλεί τη νόσο.

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βάκιλος του Koch, όπως ονομάζεται, επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και μεταδίδεται μέσω του αέρα. Ωστόσο δεν αρκεί η απλή εισπνοή των μολυσμένων σταγονιδίων αλλά μια πιο παρατεταμένη έκθεση. Δεν είναι όλες οι μορφές της νόσου μεταδοτικές, μεταδοτική είναι η ενεργός πνευμονική φυματίωση. Σημαντικό είναι μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (πχ. παρατεινόμενος βήχας, παρατεινόμενος πυρετός, καταβολή, απώλεια βάρους, αιμοπτύσεις κλπ) να απευθυνθεί ο ασθενής στο γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η συμμόρφωση του ασθενή σε αυτήν συμβάλλουν στη θεραπεία της νόσου και στη διακοπή της μετάδοσης της.

Η νόσος της φυματίωσης μαστίζει την ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια. Αναπτύσσεται σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης και επηρεάζει τους ήδη εξασθενισμένους οργανισμούς, εξού και η πυροδότηση της από την έξαρση του AIDS. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά φυματίωσης αφορούν στις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες και στις κατώτερες τάξεις των ανεπτυγμένων χωρών όπου κύρια χαρακτηριστικά είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής, η ελλιπής διατροφή και οι ασθένειες.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το φαινόμενο της φυματίωσης σημείωσε σημαντική μείωση λόγω της σταδιακής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και της ανάπτυξης αντιβιοτικών. Παρά όμως την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, εκτός από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα τελευταία χρόνια έχουμε επανεμφάνιση της νόσου και στις αναπτυγμένες χώρες. Στο παραπάνω γεγονός συνετέλεσαν τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης από τις αναπτυσσόμενες χώρες στις χώρες του δυτικού κόσμου, η εμφάνιση ανθεκτικών αντιβιοτικών, η διάδοση του AIDS καθώς και η μη προσβασιμότητα πολλών ανθρώπων, κυρίως μεταναστών, στο σύστημα υγείας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι υπηρεσίες υγείας να είναι διαθέσιμες προς όλους καθώς και να προωθούνται οι έρευνες για νέες διαγνωστικές μεθόδους, εμβόλια και αντιβιοτικά.

Το στέλεχος του Κοινωνικού Φαρμακείου Περιστερίου

Ζωγραφία Καζία

Κοινωνική Λειτουργός

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .