ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Από το 1994 καθιερώθηκε ως “Ημέρα των Προσφύγων” η 5η Απριλίου . Η πρωτοβουλία ανήκε σε Ελληνικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή για να σκεφτούμε και να μνημονεύσουμε όλους εκείνους που εκδιώχθηκαν και εκδιώχνονται, ακόμη και σήμερα, βίαια από την πατρίδα τους αναγκαζόμενοι να ξεκινήσουν τη ζωή τους από το μηδέν.

Το 1922 έτος ορόσημο για τη χώρα μας, οι Έλληνες δοκιμάζονται πολύ σκληρά και έρχονται αντιμέτωποι με μία έκρυθμη κατάσταση από την τουρκική πλευρά. Ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες, όσοι επιβίωσαν από τη δεινή αυτή συγκυρία, διωγμένοι από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, καταλήγουν πρόσφυγες στο βαλκανικό χώρο.

Αυτό το παράδειγμα αποδεικνύει πως ακόμα και στις μέρες μας η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Αν αναλογιστούμε πόσες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τη «βάση» τους με άτακτο τρόπο, θα αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα της προσφυγιάς είναι πολύ επίκαιρο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Η χώρα μας δέχεται πολύ συχνά στους κόλπους της πρόσφυγες και γενικότερα αιτούντες άσυλο. Άνθρωποι που αγωνιούν για το δικό τους αύριο, το οποίο μοιάζει πλέον αβέβαιο, καλούνται να ξεπεράσουν σκοπέλους όπως αυτούς της στέγασης, της σίτισης, της κοινωνικής τους ένταξης κ.α. Είναι άξιο σεβασμού και θαυμασμού παράλληλα, το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν παραιτούνται από την ελπίδα και δείχνουν απαράμιλλο σθένος. Η επέτειος των Προσφύγων αποτελεί ένα κίνητρο για να δούμε με «άλλη ματιά» τους ανθρώπους αυτούς αλλά και να εκτιμήσουμε περισσότερο όσα θεωρούμε δεδομένα μέσα στη δική μας πραγματικότητα.

Το στέλεχος της Τράπεζας Χρόνου Περιστερίου

Εφεντάκη Σοφία

Διοικητικός Υπάλληλος

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .