ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ-
Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Μιλώντας για την εθελοντική αιμοδοσία αναφερόμαστε σε μία πράξη κατά την οποία κάποιος προσφέρει μία ποσότητα από το αίμα του σε έναν συνάνθρωπό του που το έχει ανάγκη. Είναι μία πράξη προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Μία πράξη, κατά την οποία δίνουμε κάτι για το οποίο δεν υπάρχει υποκατάστατο. Το αίμα μας. Το κόκκινο αυτό υγρό, που έχει μέσα του συστατικά απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού (οξυγόνο, βιταμίνες και άλλες ουσίες) και αποτελεί έναν ζωντανό ιστό που καμία τεχνητή ουσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει.
Συνάνθρωποί μας από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, είτε με αφορμή κάποιο περιστατικό ενός οικείου τους προσώπου που χρειάστηκε αίμα, ή είτε έχοντας απλά κατανοήσει τη σημαντικότητά του, έχουν συσπειρωθεί σε ομάδες για να διαδώσουν και να ενισχύσουν τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Καθημερινά ενημερώνουν όσους δεν γνωρίζουν, τι σημαίνει να είσαι εθελοντής αιμοδότης και ποιες είναι οι διαστάσεις της εθελοντικής αιμοδοσίας. Τους υπενθυμίζουν ότι όλοι έχουμε μεγάλες πιθανότητες, έστω και μία φορά στη ζωή μας, να χρειαστούμε αίμα.
Το εύρος της προσπάθειάς τους αυτής, αλλά και την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας μπορούμε να τα κατανοήσουμε καλύτερα με τη βοήθεια των αριθμών. Στην Ελλάδα, μονάχα, δραστηριοποιούνται πάνω από 100 Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών, τα μέλη των οποίων αγωνίζονται για να συγκεντρώσουν 650.000 μονάδες αίματος το χρόνο, για συνανθρώπους μας θύματα τροχαίων ατυχημάτων, πολυμεταγγιζόμενους ή εγχειριζόμενους (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών-Π.Ο.Σ.Ε.Α, 2013).
Επίσης, νέοι άνθρωποι ξεκινούν ήδη από την ηλικία των 18 ετών, όχι μόνο να προσφέρουν αίμα, αλλά και να δραστηριοποιούνται υπέρ της εθελοντικής αιμοδοσίας. Οργανώνουν και συμμετέχουν σε συνέδρια πανελλήνιας (Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών- Π.Ε.Ν.Ε.Α) ή παγκόσμιας κλίμακας (International Youth Committee) για να ανταλλάξουν απόψεις για την εθελοντική αιμοδοσία και να προσελκύσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, ώστε να συμπορευτούν μαζί τους και να υιοθετήσουν τους σκοπούς της.
Οι προσπάθειες όλων αυτών που προσφέρουν αίμα για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει, συχνωτίζονται την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου). Στόχος της ημέρας αυτής είναι να αναδειχθεί η εθελοντική αιμοδοσία ως πράξη αναγκαία και παράλληλα να τονιστεί ότι το αίμα μας είναι πολύτιμο.
Το κυριότερο, όμως, που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στους εθελοντές αιμοδότες είναι μία παράμετρος της προσφοράς τους την οποία χαρακτηρίζουν δύο μόνο λέξεις και οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν. Εννοούμε την εθελοντική μη αμειβόμενη προσφορά αίματος (International Federation of Blood Donor Organizations- FIODS). Μία ιδέα την οποία υποστήριξε ο οικονομολόγος Titmuss πριν από 40 χρόνια και καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης {Σύσταση R (88) 4}. Σύμφωνα με αυτή, οι εθελοντές αιμοδότες «δίνουν το αίμα τους με τη θέλησή τους, χωρίς να δέχονται αμοιβή σε χρήμα ή σε κάποιο άλλο είδος». Αποτελεί μία αξιοσημείωτη στάση ζωής που πολλοί διατηρούν ακόμα και μέχρι σήμερα, που οι οικονομικές δυσχέρειες συσσωρεύονται στην καθημερινότητα μας. Πιστεύουν βαθύτατα πως καμία οικονομική δυσκολία δεν είναι ικανή να τους κάνει να δουν τα κομμάτια της ανθρώπινης ζωής, όπως το αίμα, σαν προϊόντα προς αγορά και πώληση. Για αυτούς, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μετατρέψει τις μονάδες αίματος σε μονάδες οικονομικών συναλλαγών.
Στο σημείο αυτό, και έχοντας πάντοτε κατά νου τη φιλοσοφία της Τράπεζας Χρόνου, οφείλουμε να επαινέσουμε την προσπάθεια όλων των εθελοντών αιμοδοτών. Κατανοούν τη δυσκολία των συνανθρώπων τους και προσφέρουν κάτι δικό τους με μόνο αντάλλαγμα την ευημερία του διπλανού τους. Αυτό που προσφέρουν δεν είναι μόνο λίγα λεπτά από τον προσωπικό τους χρόνο, όπως συνήθως λέγεται˙ δίνουν ένα κομμάτι από την ύπαρξή τους για να συνεχίσει να υπάρχει δίπλα τους ένας ακόμη άνθρωπος. Στην ουσία, μέσω της διαδικασίας της αιμοδοσίας, χαρίζουν χρόνο στους συνανθρώπους τους για να μη σταματήσουν να δραστηριοποιούνται, να ζουν και να ονειρεύονται.
Εάν κάποιος έχει απορίες για την εθελοντική αιμοδοσία και επιθυμεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης αξίζει να καλέσει την Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας- ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α, 210-5786870 ή το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας –Ε.ΚΕ.Α, 210-2410000 για την εμπεριστατωμένη πληροφόρησή του.
Το στέλεχος της Τράπεζας Χρόνου Περιστερίου
Παγώνη Ελένη
Κοινωνική Λειτουργός
Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.domesperisteri.gr .