17η ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

17η ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Έχει καθιερωθεί πλέον στις 17 Ιουλίου κάθε χρόνο να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης, με στόχο την ανάδειξη της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης. Η συγκεκριμένη ημερομηνία εγκρίθηκε από την Συνέλευση των Κρατών μελών κατά τη διάσκεψη για την αναθεώρηση του Καταστατικού της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε στην Καμπάλα (Ουγκάντα) τον Ιούνιο του 2010και σηματοδοτεί την επέτειο από την υιοθέτηση του Καταστατικού της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη της Παγκόσμιας Διεθνούς Δικαιοσύνης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη «Συμμαχία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» και σκοπό έχει να γνωστοποιήσει σε παγκόσμια κλίμακα το αναδυόμενο σύστημα της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης που επιλαμβάνεται υποθέσεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία τιμά την 17η Ιουλίου 1998, όταν η διεθνής κοινότητα κατέληξε στην ιστορική απόφαση της έγκρισης του Καταστατικού της Ρώμης, τη νομική βάση για την Ίδρυση του Παγκόσμιου Ποινικού Δικαστηρίου. Η υιοθέτηση του Καταστατικού της Ρώμης ήταν ένα σημαντικότατο βήμα προς τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τους δράστες σοβαρότατων εγκλημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος –γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court), είναι το πρώτο νόμιμο Διεθνές Δικαστήριο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στον τερματισμό της ατιμωρησίας εγκλημάτων που απασχολούν την διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό, που αποτελεί μέρος του συστήματος  των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα τη Χάγη στην Ολλανδία. Η διεθνής κοινότητα φιλοδοξούσε από καιρό στη δημιουργία ενός νόμιμου διεθνούς δικαστηρίου, καθώς κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα είχαν συσταθεί δικαστήρια για μεμονωμένες περιπτώσεις όπως πχ. η δίκης της Νυρεμβέργης.

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι χώρες με μεγάλη επιρροή στην διεθνή πολιτική σκηνή, όπως οι : ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ισραήλ και Τουρκία δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ιδιαίτερα η απονομή αλλά και η επιβολή της Διεθνούς Δικαιοσύνης.

Δεν πρέπει λοιπόν να παραβλέπουμε και κυρίως να αδιαφορούμε για όλα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την δικαιοσύνη στον πλανήτη μας. Άλλωστε τις τελευταίες μέρες είμαστε όλοι μάρτυρες των τραγικών γεγονότων που διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη, όπου εκατοντάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της «αιώνιας» γεωπολιτικής σύγκρουσης. Αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να σωθούν και να μπορέσουν να δώσουν μια ευκαιρία στα παιδιά τους να ζήσουν καλύτερα. Στο πρόγραμμα της φτώχειας εξυπηρετούνται πολλοί πρόσφυγες από διάφορες περιοχές του πλανήτη οι οποίοι έχουν διωχθεί και είναι θύματα της έλλειψης δικαιοσύνης σε σχέση με την θρησκεία τους, την φυλή τους, τις επιλογές τους.

Ο Υπεύθυνος Τράπεζας Χρόνου

Κορμπής Κωνσταντίνος

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .