ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, ως φόρος τιμής στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η μέρα αυτή είναι αφορμή να θυμηθούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα, τα δικαιώματα που έχουν καθώς και τη χρησιμότητα τους στην κοινωνία.

Το πέρασμα στην τρίτη ηλικία συνοδεύεται από πολλές βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την ικανότητα προσαρμογής των ατόμων και μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του ανθρώπου. Ο ηλικιωμένος άνθρωπος καλείται να αποδείξει στον εαυτό του και στους γύρω του ότι είναι ακόμα χρήσιμος και παραγωγικός, ότι έχει σχέδια και στόχους. Όταν παύει να το πιστεύει αυτό, οδηγείται στην απογοήτευση και κατ’ επέκταση στην παραίτηση και στην απομόνωση.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την προσαρμογή του ανθρώπου σε αυτήν τη νέα φάση της ζωής του είναι η προσωπικότητα του ίδιου του ατόμου, το κοινωνικό του περιβάλλον και η σωματική και ψυχική του υγεία.

Οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσπαθούν να μένουν ενεργοί και να μην παραιτούνται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Να διατηρούν τις σχέσεις τους  με τους δικούς τους ανθρώπους και  να μην αφήνουν τα πιθανά προβλήματα υγείας να τους καταβάλλουν. Ο άνθρωπος σε όποια ηλικία και αν είναι μπορεί να συνεχίσει ή να ξεκινήσει κάποια ασχολία που του αρέσει. Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι συμμετέχουν στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), που αποτελούν μια καλή ευκαιρία για διασκέδαση, παρέα και κοινωνικοποίηση, ή παρέχουν εθελοντική εργασία με σκοπό να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους και να νιώσουν χρήσιμοι και παραγωγικοί.

Οφείλουμε να φερόμαστε στα άτομα της τρίτης ηλικίας με σεβασμό. Να τα αντιμετωπίζουμε ως ενεργά μέλη της οικογένειας και της κοινωνίας και όχι σαν «βάρος». Η πολιτεία πρέπει να τους παρέχει μια καλή ποιότητα ζωής που να σέβεται την αξιοπρέπεια τους (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντάξεις, αξιοποίηση των γνώσεων τους, ανάλυση των προβλημάτων τους κλπ). Άλλωστε πρόκειται για άτομα με πολλά βιώματα, πολύτιμη πείρα και είναι αυτοί που συντηρούν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Η Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Φαρμακείου

Ζώγια Καζία

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .