9Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

9Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ανάμνηση του 1ου πογκρόμ  κατά των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1938. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων, όπως έμεινε στην ιστορία η οργανωμένη βίαιη επίθεση της 9ης Νοεμβρίου 1938 εναντίον Εβραίων από το Γερμανικό Ναζιστικό κράτος, ήταν το πρώτο βήμα για την δημιουργία  στρατοπέδων συγκέντρωσης και αποτέλεσε την απαρχή του εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

Ο φασισμός  ως ιδεολογία, προτείνει έναν απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης από έναν συγκεκριμένο Αρχηγό, ο οποίος θα συνενώσει όλες τις τάξεις σε ένα Έθνος, το οποίο ως ανώτερο, έχει προορισμό να κυριαρχήσει στα άλλα, “κατώτερα” έθνη και φυλές. Βασικό χαρακτηριστικό όλων των φασιστικών κινημάτων είναι η στρατιωτικοποίηση του πληθυσμού και η συνεχής εξύμνηση των στρατιωτικών αρετών. Μέσω της στρατοκρατίας του φασισμού, οι πολίτες μετατρέπονται σε οργισμένο όχλο,  διδάσκόμενοι ότι ο προορισμός τους είναι να αφανίσουν οποιονδήποτε και οτιδήποτε δεν ανήκει στην δική τους υπερέχουσα φυλή, με κάθε τρόπο και κυρίως με την δύναμη των όπλων. Η μεταχείριση βίαιων μεθόδων για την εξόντωση της διαφορετικότητας, είτε αυτή αφορά φυλετικές, είτε ιδεολογικές διαφορές αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό του φασισμού.

Απόρροια του φασισμού είναι ο αντισημιτισμός, ο οποίος αρχικά εκφράστηκε ως η συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή. Εκδηλώθηκε κυρίως στην ναζιστική Γερμανία και αποτελούσε τη συντονισμένη προσπάθεια του Γερμανικού κράτους για τον περιορισμό της έκφρασης των Εβραίων. Ο περιορισμός αυτός εκδηλώθηκε με ενέργειες, η βιαιότητα των οποίων δήλωνε καταφανώς ότι το Γερμανικό Κράτος στόχευε στον αφανισμό της Εβραϊκής φυλής.

Ως οικονομικό μοντέλο, ο φασισμός βασίζεται σε συγκεκριμένη γραμμή που θέτει τους επιχειρηματίες και το εργατικό δυναμικό στενά συνδεδεμένους σε ένα οργανικό και πνευματικά ενοποιημένο σύνολο. Η ιστορία όμως μας έχει αποδείξει ότι ο φασισμός- ως σύστημα- όπου έχει εφαρμοσθεί (π.χ. Ιταλία, Γερμανία), λειτούργησε σταθεροποιώντας την κυριαρχία του καπιταλισμού και της αστικής τάξης, συντρίβοντας τις εργατικές συλλογικότητες (εργατικά σωματεία, συνδικάτα), και καταστέλλοντας με ωμή βία τις απεργίες των εργαζομένων, αποκαθιστώντας τελικά την τάξη υπέρ της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Στην πράξη έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ο φασισμός  εκκολάπτεται στις δημοκρατικά οργανωμένες κοινωνίες όταν αυτές διανύουν περιόδους οικονομικής, κοινωνικής ή ηθικής κρίσης. Στην χώρα μας, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας,η φτωχοποίηση του πληθυσμού και η ανέχεια είναι φαινόμενα που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια γεωμετρική άνοδο. Όταν προστίθενται στα παραπάνω η ημιμάθεια και η έλλειψη ηθικών αξιών, όπως η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, τότε δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για να εκδηλωθούν φασιστικές τάσεις στην κοινωνία. Οι πολίτες, μη γνωρίζοντας πώς να εναντιωθούν και να ανατρέψουν την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, υποκύπτουν στην προπαγάνδα- που πάντα λειτουργεί σε περιόδους κρίσεων- και στρέφονται κατά συνανθρώπων τους μεταναστών, προβαίνοντας μάλιστα σε ρατσιτικές βίαιες επιθέσεις, ακόμη και σε δολοφονίες αλλοδαπών. Έτσι, με την εισχώρηση φασιστικών στοιχέιων, μια δημοκρατικά συγκροτημένη χώρα μετατρέπεται σε ζούγκλα, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου.

Ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε: «η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας». Καθιστά τον άνθρωπο άβουλο όν, βορά στην πολιτική δημαγωγία και στην κοινωνική χειραγώγηση. Είναι αναγκαίο, ο καθένας από εμάς,κάνοντας την αυτοκριτική του, να συνειδητοποιήσει ότι η πηγή του προβλήματός δεν είναι ο συνάνθρωπός του. Εξάλλου,το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση είναι κοινό για τον καθένα από εμάς όποια κι αν είναι η χώρα καταγωγής του.

Το στέλεχος της Τράπεζας Χρόνου Περιστερίου

Αγγελική Κακκέ

Διοικητική Υπάλληλος

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .