ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ύστερα από αιματηρούς αγώνες, θυσίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, τα οποία συχνά παραβιάζονται συνειδητά και μη, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά. Για αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή είναι ευάλωτα αδυνατούν να δραστηριοποιηθούν και να αντιταχθούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Έτσι στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και είναι η πιο ευρέως αποδεκτή συμφωνία ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. ‘Έχει επικυρωθεί από 193 κράτη και αποτελείται από 54 άρθρα που καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Κάθε χρόνο, λοιπόν, στις 20 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στην Ελλάδα η Σύμβαση επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101. Παρά όμως τη συνταγματική κατοχύρωσή τους εξακολουθούν να εμφανίζονται παγκοσμίως περιστατικά κατάφωρης παραβίασής τους, όπως παιδική πορνεία, εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, πώληση παιδιών, παιδιά στη διακίνηση ναρκωτικών, παιδιά άστεγα που επαιτούν και θύματα πολέμου.
Τα παιδιά εξαιτίας της μικρής τους ηλικίας δεν έχουν κριτική σκέψη αλλά ούτε την κατάλληλη παιδεία και δύναμη να αντισταθούν στην εκμετάλλευσή τους. Ο χαρακτήρας τους είναι εύπλαστος και αδιαμόρφωτος με αποτέλεσμα να μιμούνται τους μεγαλύτερούς τους και να παρασύρονται εύκολα από αυτούς. Λόγω της αθωότητας που τα χαρακτηρίζει πέφτουν θύματα αυτών που δεν σέβονται την τρυφερότητα της ηλικίας τους. Καθημερινά λοιπόν όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά ανθρώπων που καταπατούν τα δικαιώματα των παιδιών για τροφή, στέγη, ενδυμασία, οικογενειακή θαλπωρή, μόρφωση και ψυχαγωγία.
Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών είναι να έχουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγαση, διασφάλιση της σωματικής τους ασφάλειας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αγαθά αυτονόητα για την επιβίωση τους. Στις μέρες μας, θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται, όχι μόνο στις λεγόμενες υπανάπτυκτες χώρες,αλλά ακόμη και στον συγχρονο δυτικό κόσμο. Βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα 78 εκατομμύρια πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας στους τέσσερις είναι παιδί! Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση µε το γενικό πληθυσμό. Για αυτά τα παιδιά, όπως και για τα παιδιά πολλών άλλων χωρών, το φαγητό, η στέγη και η περίθαλψη είναι στοιχεία πολυτέλειας.
Τα στοιχεία για τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας είναι απογοητευτικά καθώς περισσότερα από 28.000 παιδιά κακοποιούνται ή παραμελούνται κάθε χρόνο!! Ένα στα τρία σοβαρά κακοποιημένα ή/και παραμελημένα παιδιά είναι κάτω των πέντε ετών. Εκτός από αυτά όμως, τα παιδιά βρίσκονται και αντιμέτωπα με την εξαθλίωση καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις μαθητών που λιποθυμούν μέσα στη τάξη λόγω ασιτίας. Αν λοιπόν τα παιδιά μας ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες εμείς οι υπόλοιποι γιατί καυχιόμαστε ότι ζούμε σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία;
Εφόσον τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται κατάφωρα, η Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία τους αποτελεί αφορμή για προβληματισμό σχετικά με τις ευθύνες που έχουμε όλοι εμείς, κράτος και πολίτες, απέναντί τους. Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας μας να αναλογιστεί την σοβαρότητα του προβλήματος και να αντιταχθεί εμπράκτως σε οποιαδήποτε ενέργεια καταπιέζει παιδιά.
Το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου δρώντας ως προς αυτή την κατεύθυνση, και μέσα στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, εξασφαλίζει βασικές ανάγκες των παιδιών που ωφελεί. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους, αλλά και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα η επόμενη γενιά να μην πλήττεται από τις ίδιες απειλές.
Πληροφορίες για τα δικαιώματα των παιδιών αναζητήστε στο:
«Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού»
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213-1306703,213-1306605
http://www.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el
Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης
Καλλιρρόη Πανουσιοπούλου
Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλες και όλους όσοι επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .