18Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
«Τ’αστέρι του βοριά
θα φέρει ξαστεριά
μα πριν φανεί μέσ’ απ’ το πέλαγο πανί
θα γίνω κύμα και φωτιά
να σ’αγκαλιάσω ξενιτιά.
Κι εσύ χαμένη μου πατρίδα μακρινή
θα μείνεις χάδι και πληγή
σαν ξημερώσει σ’άλλη γη.
Τώρα πετώ για της ζωής το πανηγύρι
Τώρα πετώ για της χαράς μου τη γιορτή…….»
(απόσπασμα από το ποίημα Το αστέρι του βοριά ,Νίκος Γκάτσος)
Μετανάστης. Μια λέξη αόριστη και συχνά αρνητικά φορτισμένη για ορισμένους. Διαβάζοντας, όμως τους παραπάνω στίχους μία εικόνα μας έρχεται στο νου: πρόσωπα που στα μάτια τους αντανακλάται ο φόβος και η ανασφάλεια γι’ αυτά που θα συναντήσουν, η θλίψη γι’ αυτά που αφήνουν πίσω, αλλά κυρίως η ελπίδα για την αναζήτηση και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος και το σθένος για να πραγματοποιήσουν το όνειρο αυτό. Συναισθήματα που έχουν χαραχτεί στη καρδιά πολλών γενεών στο παρελθόν και πρόκειται να ριζωθούν και στις ψυχές ακόμα περισσότερων στο μέλλον, καθώς, η διεθνής μετανάστευση, πλέον αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα της εποχής μας.
Η αύξησης της φτώχειας, οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, η πολιτική αστάθεια με συνήθη συνέπεια τη δημιουργία πολεμικών συρράξεων, καθώς και το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας που απορρέουν από τη διεθνή οικονομική κρίση, ωθούν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα με σκοπό την αναζήτηση τους δικού τους επίγειου παραδείσου. Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το 2013 ο αριθμός των παγκόσμιων μεταναστών ανέρχεται στα 232 εκατομμύρια που σε σύγκριση με το 2000 παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 33%.
Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο ώστε να μπορούν να ζουν ελεύθερα, άνετα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Για να γίνει αυτό εφικτό πρέπει να καταρρίψουμε τα στερεότυπα γύρω από τους μετανάστες και να δημιουργήσουμε βιώσιμες εθνικές και διεθνείς μεταναστευτικές πολιτικές που θα διέπονται από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αφορμή αυτήν την ημέρα λοιπόν, ας μην ξεχνάμε αυτό που προβλέπει η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «η έμφυτη αξιοπρέπεια, καθώς και τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αποτελούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο ».
Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης
Τσικρικά Σοφία
Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .