ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Από το 1988 η πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου καθιερώθηκε, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Το AIDS είναι μια πραγματικότητα που αφορά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έρχονται αντιμέτωποι με την ασθένεια, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω άγνοιας.

 Ανησυχητικές διαστάσεις αποκτά το φαινόμενο της μόλυνσης από τον ιό HIV, ανθρώπων που είναι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, λόγω της κοινής χρήσης συριγγών. Αυτή είναι μία μόνο εκδοχή της πραγματικότητας που ζούμε. Είναι, επίσης, λυπηρό ότι οι νέοι άνθρωποι δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης κατά τις σεξουαλικές τους επαφές, με συνέπεια να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους.

Τα παραπάνω παραδείγματα γεννούν κάποια ερωτήματα. Πού οφείλεται η έκβαση αυτή; Γιατί ενώ έχουμε όλα τα μέσα για να ενημερωνόμαστε, έχουμε μείνει τόσο πίσω στο θέμα της πρόληψης και της σωστής πληροφόρησης; Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ως Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, στέλνουμε το μήνυμα της συνεχούς επαγρύπνησης και της  πρόληψης που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ενημέρωση, ειδικά στο θέμα της σεξουαλικής υγείας, πρέπει να γίνεται από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό στηρίζουμε τις δράσεις που έχουν αυτό το κίνητρο. Η οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε δεν θα πρέπει να  σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση ενεργειών με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από μέρους διάφορων Οργανώσεων και Κέντρων Πρόληψης, όπως η διενέργεια δωρεάν εξετάσεων για τον ιό HIV καθώς και η παράσχεση ενημερωτικού υλικού.

Το AIDS ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΨΙΑ, ΤΟ ΦΙΛΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ. Είναι κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο και σεξουαλικές προτιμήσεις.

Οι οροθετικοί, όσοι δηλαδή έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, δεν θα πρέπει να περιθωριοποιούνται και να στιγματίζονται. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση παίζει η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Θα ήταν, λοιπόν, ωφέλιμο για όλους μας να μάθουμε περισσότερα για τη μάστιγα του αιώνα ώστε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας. Η ατομική ευθύνη είναι μεγάλη καθώς είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε.

Εμείς ως στελέχη του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης στηρίζουμε τις δράσεις πληροφόρησης και πρόληψης κατά του ιού HIV γιατί η πρόληψη σώζει ζωές!

Το στέλεχος της

Τράπεζας Χρόνου Περιστερίου

Σοφία Εφεντάκη

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr