1 Μαΐου2014
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Την 1η Μαΐου του 1886 η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του οχτάωρου και τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας με σύνθημα “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο” Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Στο Σικάγο έγινε η πιο μαχητική πορεία με την συμμετοχή 90.000 ανθρώπων, η οποία είχε τραγική κατάληξη με πολλά θύματα.
Σε ανάμνηση αυτής της αιματοβαμμένης εξέγερσης η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε στις 14-7-1889 και στην οποία συμμετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες. Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως ημέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και πλέον αποτελεί μια παγκόσμια γιορτή αλληλεγγύης και ενότητας των εργαζομένων σε όλο το κόσμο.
Στην εποχή που διανύουμε, η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Αν τα γεγονότα του 1886 φαντάζουν μακρινά και τα αιτήματα δεδομένα, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο σήμερα. Πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει και τη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια, παρατηρείται μια αδιανόητη καταπάτηση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Η πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στην υγειονομική περίθαλψη δεν είναι αυτονόητη για πολλούς συμπολίτες μας. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η περικοπή των συντάξεων, η μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την συρρίκνωση ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (διαθεσιμότητα, αύξηση απολύσεων χωρίς αποζημίωση, μείωση του ορίου για το κατώτατο μισθό, πάγωμα μισθών, παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας, απλήρωτη εργασία, περιορισμένη ή και ανύπαρκτη ασφαλιστική κάλυψη στον τομέα της υγείας, μείωση τακτικών αποδοχών και επιδομάτων κ.α.) έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας που μας έχουν κάνει πιο φτωχούς όχι μόνο οικονομικά, αλλά κοινωνικά και πολιτισμικά. Πλέον, φαίνεται να είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα κυκλώνα συνεχούς ανασφάλειας, φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον.
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρόλο που τίποτα δεν είναι δεδομένο στους δύσκολους αυτούς καιρούς, μέσα από ένα συνεχή αγώνα, διάλογο και συνεργασία μπορούμε όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο δεν θα επιβιώνουμε, αλλά θα ζούμε ουσιαστικά. Άλλωστε, η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς υπάρχει για να μας το υπενθυμίζει συστηματικά.
Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης
Τσικρικά Σοφία
Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .