ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η 4η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε το 1983 ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Σε εμπόλεμες περιοχές, ακόμα και σήμερα, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τραγικά γεγονότα και άσχημη μεταχείριση: εκφοβίζονται, τραυματίζονται, φυλακίζονται ή βασανίζονται.

Το θέμα όμως της επιθετικότητας εναντίον των παιδιών δεν έχει να κάνει μόνο με τον πόλεμο. Δυστυχώς, καθημερινά, πολλά παιδιά βιώνουν κάποιο είδος κακοποίησης (συναισθηματική, σωματική, ψυχική, σεξουαλική) οπουδήποτε, ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι, από τα άτομα της οικογένειας τους.

Η επιθετικότητα και η κακοποίηση περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα συμπεριφορών, από πράξεις όπως οι αυστηρές τιμωρίες και ο εκφοβισμός έως και τα φαινόμενα της πορνείας, των άσχημων συνθηκών διαβίωσης, της επαιτείας και της παράνομης εργασίας.

Το παιδί έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προφύλαξη και φροντίδα τόσο πριν όσο και μετά τη γέννησή του, συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης νομικής προστασίας. Στις 26 Νοεμβρίου 1924 υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γνωστή και ως Διακήρυξη της Γενεύης από την Κοινωνία των Εθνών. Η διακήρυξη αυτή αφορούσε στην προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών. Κάποιες δεκαετίες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 1959 υιοθετήθηκε η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάποια από τα βασικά δικαιώματα που αναφέρονται στη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το δικαίωμα στη ζωή, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ελευθερία, στο κατάλληλο επίπεδο διαβίωσης, στην ανάπαυση, στην ψυχολογική ασφάλεια, στην ειρήνη και στην αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Για να προστατευτούν, όμως, τα δικαιώματα του παιδιού και να προληφθούν επιθετικές συμπεριφορές δεν αρκεί μόνο η νομική προστασία, είναι ανάγκη η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί. Εκτός από τους συλλόγους που έχουν δρασηριοποιηθεί και φροντίζουν για την προστασία των παιδιών, ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει με τον τρόπο του. Πολλοί από εμάς γινόμαστε γνώστες ή και μάρτυρες τέτοιων περιστατικών και σιωπούμε, μένοντας άπραγοι και αφήνοντας τέτοιες καταστάσεις να διαιωνίζονται. Είναι σημαντικό όταν πέφτει κάτι στην αντίληψη μας να το καταγγέλουμε. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 όπου μπορεί να καλέσει οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι για ένα παιδί που κινδυνεύει. Η Γραμμή αυτή λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι κλήσεις είναι δωρεάν και ανώνυμες.

Η κακοποίηση επηρεάζει τη ζωή του παιδιού και μετά την ενηλικίωση του. Στην ουσία, μιλάμε για κακοποίηση της ψυχής του παιδιού, χάνεται η αθωότητα της παιδικής ηλικίας και το παιδί κουβαλάει τα ψυχικά τραύματα στο υπόλοιπο της ζωής του. Όλοι οφείλουμε, λοιπόν, να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε μορφή βίας και όχι να μένουμε απλά θεατές. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι έτσι βοηθάμε ένα παιδάκι να μη χάσει ή έστω να ξανακερδίσει το χαμόγελο του.

Το Στέλεχος του Κοινωνικού Φαρμακείου

Ζώγια Καζία

Κοινωνική Λειτουργός

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .