ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

αναρτήθηκε σε: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | 0

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ψήφισμά της καθιέρωσε για πρώτη φορά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η οποία με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων» ξεκίνησε να γιορτάζεται στις 20 Ιουνίου του 2001.

Σύμφωνα με την Συνθήκη αυτή, μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Από την ημέρα ίδρυσής της (1951) έως και σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Με βάση λοιπόν το Διεθνές Δίκαιο, πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, λόγω της φυλής, του θρησκεύματος, των πολιτικών τους πεποιθήσεων, της εθνικότητάς τους ή της συμμετοχής τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολέμου ή διώξεων, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνά τα 45 εκατ. ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανάμεσά τους το 46% είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 18, τα οποία στην πλειοψηφία τους βρίσκονται εκτοπισμένα χωρίς τους γονείς τους.

Η χώρα μας αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τους πρόσφυγες, καθώς είναι η βασική πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά όμως δέχεται μικρό αριθμό αιτήσεων για άσυλο και δυστυχώς έχει το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα λειτουργεί από το Μάρτιο του 1952 και συνεργάζεται με τις κρατικές αρχές, ΜΚΟ και άλλους φορείς και οργανώσεις για να διασφαλίζει την προστασία των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και όλων των ατόμων που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας. Προσπαθεί επίσης να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη γύρω από το προσφυγικό ζήτημα με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος ανοχής και σεβασμού για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα:

Διεύθυνση: Ταγιαπιέρα 12, 115 25 Αθήνα

Τηλ: +30 210 6726462-3

Φαξ: +30 210 6756800

www.unhcr.gr

Το Στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Καλιρρόη Πανουσιοπούλου

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».

Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .